ZAGREB 2014 - MOJSTRSKI TEČAJ INTERPRETACIJE GLASBE ZA INŠTRUMENTE S TIPKAMI

april 10th, 2014

30. 04. – 03. 05. 2014

ZAGREB (HRVAŠKA)

PREDAVATELJI:

Ante Knešaurek (Hrvaška) – orgle, improvizacija

Domen Marinčič (Slovenija) – čembalo, basso continuo

Pavao Mašić (Hrvaška) – orgle, čembalo

Tomaž Sevšek Šramel (Slovenija) – orgle, harmonij

KONCERT PREDAVATELJEV

Sreda, 30. 04., 19:30h, Cerkev sv. Marka, Gornji grad (Zagreb)

PREDAVANJA

Četrtek, 01. 05., 17:30h

Domen Marinčič: Le Parnasse françois. Jean-Baptiste Lully in izvajalske konvencije v francoski glasbi

Petek, 02. 05., 17:30h

Pavao Mašić: Trocadéro. Prvi organizirani orgelski recitali v Franciji

Sobota, 03. 05.

Ante Knešaurek: L’Art de l’improviser. Francoski modeli improvizacije (12:30h)

Tomaž Sevšek Šramel: L’Éxpression, qualité suprême. Harmonium d’art v francoski glasbi (17:30h)

KONCERT UDELEŽENCEV

Sobota, 03. 05., 20:00h, Cerkev sv. Marka, Gornji grad (Zagreb)

Predavanja bodo v Dvorani Oratorijskega zbora cerkve sv. Marka, Basaričekova 1 (Gornji grad).

Organizatorji: Oratorijsko društvo cerkve sv. Marka, Obnomika d.o.o., Harmonia Antiqua Labacensis

Pokrovitelji: Mesto Zagreb, Župnijski urad cerkve sv. Marka, Glasbena akademija Univerze v Zagrebu


napovedORGLE V ŽUPNIJSKI CERKVI SV. MARKA V ZAGREBU

Cerkev sv. Marka v „Gornjem mestu“ (Gornji grad) spada med najlepše in najstarejše zagrebške zgradbe in je neločljivo povezana z zgodovino mesta Zagreb. Z njo je povezana tudi prva omemba orgel in organista davnega leta 1359. Nove orgle delavnice Eisenbarth (Passau) so bile v zgodovinski orgelski omari delavnice Heferer s konca 19. stoletja postavljene leta 2011. Predstavljajo posebnost v orgelski krajini mesta Zagreb in ga obogatijo z – na Hrvaškem do sedaj neznanim – zvokom francoske šole orgelske gradnje. Po tehnični plati so orgle opremljene z najnovešimi pomagali in tehničnimi rešitvami. Organistu nudijo neštete možnosti pri izvajanju liturgičnega ali koncertnega repertoarja.

MOJSTRSKI TEČAJ INTERPRETACIJE GLASBE ZA INŠTRUMENTE S TIPKAMI

Čeprav sta orgle in čembalo glavna predstavnika zgodovinskih inštrumentov s tipkami, lahko poleg njih najdemo še vrsto drugih glasbil iz iste družine. V tem letu poseben poudarek dajemo harmoniju, ki je bil še posebej priljubljem v Franciji v 19. stoletju. Poznamo ga tudi pod imenom orgue-éxpressif, harmonium d’art ili Kunstharmonium kar priča o pogostem pojavljanju tega danes skoraj pozabljenega glasbila. Takšni inštrumenti nudijo raznolik in medsebojno komplementaren uvid v repertoar inštrumentov s tipkami. Osnovna ideja tega tečaja je spoznavanje različnih „identitet“ klaviature in obogatenje izraznega vokabularja mladih glasbenikov, učencev in študentov glasbe, ter vseh, ki jih tovrstba glasba zanima. Letošnji tečaj v ospredje postavlja francosko glasbo od 17. do 20. stoletja in tehnike improvizacije à la française s ciljem prepoznavanja številnih elementov francoskega sloga v delih skladateljev drugih narodnosti.

Udeležencem priporočamo izbor ene skladbe iz obdobja francoske romantike in dodatno ene krajše skladbe za orgle ali čembalo iz obdobja francoskega baroka, ali skladbe za harmonij iz obdobja francoske romantike. Povezavo do izbora notnega materiala, ki ga priporočajo predavatelji, lahko najdete na internetnih straneh http://harmonia.antiqua.si, www.pavaomasic.com, ali na strani Facebookove skupine Dnevi baročne glasbe Velesovo. Udeleženci lahko prijavijo tudi skladbe drugih obdobij in slogov po lastnem izboru.

PRIJAVA

Mojstrski tečaj je namenjen učencem in študentom glasbe, profesorjem, cerkvenim glasbenikom, muzikologom in vsem zainteresiranim ne glede na njihovo predznanje. Udeleženci ob prijavi navedejo program, ki ga želijo igrati pri pouku s predavatelji. Pouk bo potekal na več lokacijah – na orglah cerkve sv. Marka in Bazilike Srca Jezusovega (oba tri-manualna inštrumenta) ter več inštrumentih (npr. čembalo in harmonij). Natančen razpored pouka bo na voljo po zaključku prijav. V primeru dodatnih vprašanj glede izbire programa nas prosimo prosimo kontaktirajte po elektronski pošti: pavaomasic@gmail.com (Pavao Mašić), harmonia@antiqua.si (Tomaž Sevšek Šramel). Prijavnina za mojstrski tečaj v celoti znaša 80 € in se plača v gotovini ob začetku tečaja, dnevna prijavnina pa 30 € (pasivna 20 €). Prijave pošljite po elektronski pošti do vključno 21.4.2014 na el. naslov: pavaomasic@gmail.com. Glede na številne možnosti za bivanje in prehrano priporočamo bivanje v hostlih po izjemno dostopni ceni. Možna je tudi skupinska rezervacija. Za informacije o namestitvi prosimo kontaktirajte gospo Leo Bulić na info@obnomika.hr ali se obrnite na predavatelje.

sv_marko_04

orgulje_391986s1

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading ZAGREB 2014 - MOJSTRSKI TEČAJ INTERPRETACIJE GLASBE ZA INŠTRUMENTE S TIPKAMI at Harmonia Antiqua Labacensis.

meta